Спонтанност
Изненада е спонтанността.
На себе си се с нея служи.
На духа свой, на свойта воля.
На място се намираш ти едно.
Огледай се и гледай - виж какво
Да се прави трябва - красотата виж.
Картина на мига-деня това е.
Снимай ти красивите пейзажи.
Хората огледай - те за теб храна
Съдържат - мисли - храната на
Деня прекрасен.
Мисълта храна е за душата, за духа.
И чувствата, делата - също.
На място сал едно не гледай.
Обърни се - завърти се - гледай,
Виж, прави.
Изток, запад, север, юг,
Право, лево, десно и обратно.
Животни и растения.
Тече деня, тече момента.
Живей спонтанно, в този миг
И час.
Вратите в къщи не затваряй.
Помещения, стаи равноправни
Направи.
И предметите различни, ръката
Твоя чакат те.
Прах и паяджина виждаш негде.
Почистѝ ги, върви-върви, гледай
И прави.
Живей спонтанно - за посоки всички,
За всички същества
На твойто обкръжение.
От скуката ти - те спасяват
В мига спонтанен тоз.
Скуката проклятие на битието е.
Живей разнообразно, дела си
Назначавай сам - вършѝ ги.
Шум чуеш - звук околовръстен, думи,
Реагирай в свойте мисли - света
Говори, слушай.
Събирай мисли и плети ги.
Интерес във себе си събуждай.
Пътешествай, работѝ - твори.
Голямо благо е деня.
Използвай светлината, тя
Надежда дава. На ръцете хващане.
На краката крачки дава.
Ако мисълта не може да нещо
Усвои, да преодолее нещо.
Щом имаш светлина - тя ще ти
Помогне с воля и дела - да се
Измъкнеш, и от таз "дупка" илюзорна -
Да излезеш.
Спонтанността живот е неочакван.
Нов живот - колебай се и мисли.
В зоната на зреещи решения
Пребивавай - времето използвай
И го трамбовай, плътно го прави
- ще узреят плодовете.
Доволен-победител ти ще бъдеш
Чрез спонтанността, чрез крачки
Нови.
Слава на Велес, на Лесничея
Слава.
Ура
Лесничея
© Леснич Велесов Todos los derechos reservados