* * *
Адам стоял и питал в нощта:
- Боже, какво е това... Демокрация?
Тогава Бог дошъл и му довел Ева и казал:
- Ето сега имаш възможност да си избереш САМ жена!
Това е... Демокрация!...
**********************************************************
Родих се през... другия век,
а в него хората бяха добри.
Сега не знам кой е човек,
кой е истински, кой е прикрит?
Имаше някакво чувство, човечност,
хората ходеха често на... гости
и без заблудата за глупава вечност,
доволни от малките "работи", прости...
Туй време сякаш е чуждо,
живуркаме някак, едва оцеляваме,
всяка сутрин със страх се събуждам
и после се радвам на своето ставане...
Хората зли, затворени, груби,
всеки захапал парчето от "тортата",
вилнеят гамЕни, пълчища от... луди,
които ни чукат с ножа по портата...
Едва оцеляваш и времето помниш,
в което живяхме задружно,
а сега смъртта почти те догонва
и едва набавяш, което е нужно.
Този свят на заблуда... е далечен за мене,
чужд съм във него, а съм сред свои,
с тъга копнея по старото време,
когато съседа ми за мене герой бе...
Сега го гледам седнал на стълбите,
рови с пръчка в меката пръст,
Държавата в него, в нас... впила е зъбите
и бавно кове за всеки ни кръст...
© Валентин Желязков Todos los derechos reservados