Световни сили
Стоя пред глобуса и бавно го въртя,
обикалям от страна на страна,
световни сили има по света
и ще ви ги опиша една по една:
Американците са кукловоди,
обичат да командват те народи,
светът около тях да се върти
и да дърпат всички конци.
Руснаците строят газопроводи
и опъват навсякъде тръби,
така превземат повече народи
и стратегията им върви.
Китайците произвеждат всичко,
от голямо до мъничко,
няма нещо, което да не правят,
на целия свят косите те изправят.
Японците бълват роботи
и скоро с тях ще ни сменят,
защото те не искат заплати
и могат да ги уволнят.
Шейховете и те тарикати,
всички са петролни магнати,
строят хотели и купуват земи,
станаха големи лами.
О, Боже, „EU” да спомена забравих,
но то май голяма грешка не направих,
защото тази многодетна майка,
в последно време само се вайка.
Всеки иска да покори света
и към това се стреми,
за Африка няма храна –
по дяволите да върви.
Накъде ни водят тези сили,
ами, че ние хич не сме им мили,
не ще открият спасителния бряг
и във всеки виждат враг.
Ние сме шарен и пъстър свят,
може би извънземните ще ни покорят,
сигурно тогава ще се обединим,
ако преди това не се самоунищожим.
© Валери Бобев Todos los derechos reservados