Напоследък галопират индианците
отново върху своите бизони.
И със сетни сили уловили томахавките,
препускат из полето ветроноги.
Степта е знойна. По това прилича на света.
Уловена в мъждината негова миниатюра.
И ти не спиш. А спи прахта
на рафта до снимките ти сгушена.
Прочиташ страница след страница - жадувано.
Живееш хиляди животи - из основи.
Забравяш всичко старо - новото е винаги на мода.
Живееш си така - бленувайки.
Че реалността е смачкваща - тъй тежка,
че и исполин не може я отмести.
А душата ти, с години изтерзавана -
нея най-лесно може да я сплеска.
Но мислите ти вече са далеко -
във други ширини и измерения.
Затуй не лягаш още, а превзето
една след друга страници прелистваш.
И някъде дълбоко в тебе знаеш,
че още преди да изключиш светлинката,
сърцето ти раздиращо ще плаче,
спомнило си болката и нищетата.
И все пак галопират индианците отскоро
отново върху своите бизони.
И със сетни сили уловили томахавките
препускат, все едно смъртта ги гони.
© Джули Todos los derechos reservados