Балканът е отворил свойта пазва.
Тя в шепата си теб е приютила.
Чрез тебе свойта приказка разказва
за битки люти и за мъжка сила.
Когато сипвал Господ по земята
неземна хубост, красота омайна,
над теб се е развързала торбата
и разпиляла най-прекрасна тайна -
скали високи, мушнали небето,
гори зелени, грабнали сърцето,
вода-сълзица, облак ненагледен.
О, Тетевен, стоя пред теб приведен.
От стих изящен по си поетичен,
горèн, строен отново, с дух различен
от градовете, твоите събратя.
А твоят дух - това е свободата.
Гинка Гарева
© Гинка Гарева Todos los derechos reservados