Да горя -
да горя в най-синия пламък в живота ми,
да горя неистово,
да дишам от пламъци пушека и
жарта
в дробовете ми
да изгаря -
да пари под пръстите на краката ми
забравено въгленче,
да ме гони до края на света и
обратно -
да сънувам в облаци
още пламъци -
нелогични,
против всякаква
разумна обосновка -
да не спирам -
задъхана,
потна,
с издрани колене и длани,
чорлава,
с кръгове под очите,
кал под ноктите
изпочупени
и
кръв;
а да тичам
боса
с разранени стъпала,
до ръба на човешките възможности и после
да полетя -
на крилете на вятъра,
сестра на птиците, които
да ми подарят пера,
но не да се нося като орел във висините
а като колибри
изтощително да пляскам с криле, докато
перата се отронят от ръцете ми,
и после в калта -
Богинята майка -
да заровя ръце до лактите
от болка и после още да тичам,
да тичам,
да тичам -
не искам дом и топло гнездо, а
ВЯТЪР
и огън под краката ми
и пети, изгорели до черно,
напукани,
груби,
да ме пари,
да тичам,
да тичам,
да тичам,
докато се науча да
летя
в пламъка
трескава,
неистова,
истинска колкото мога.
© Мария Todos los derechos reservados