I
Сред дим от огледални сенки,
мастилено-фантомни извори
с измамно-стряскащи промени –
с превързани очи чертаем избори.
На карти времето гадаем
и все е огледално-облачно.
На "Сляпа баба" ли играем –
превръзки искаме все повече.
Превързваме устите си, ушите си,
по трупове безмълвни стъпваме.
Превързваме без свян душите си
и чакаме чудесно сбъдване.
Но само пустота намираме.
Безсмъртието не обича смелите?
"Ва банк" играем – и умираме,
без даже миг да сме живели.
II
Европа проговаря български,
на Доналд Доналд се опълчи.
Научихме ли агнето на дързост
или на триковете вълчи?
Последните ще бъдат първи –
мечта на роба гладиатор.
Дали ще седне в ложа кървава
на първи ред във римския театър?
20.05.2018
© Мария Димитрова Todos los derechos reservados