Преди да станат всички от леглото,
аз в тъмното към спирката вървя.
Отивам да се трудя аз, защото
със пенсията към банкрут вървя.
Оглеждам най-критично махалата,
не винаги се виждат светлини.
Затулвам си прозявките с ръката
и си мечтая за почивни дни...
Но няма как, аз трябва да работя,
макар че съм брадат пенсионер.
На безпаричието си аз се кикотя!
И му измервам гадния размер.
По тази улица съм неизменно...
И гоня само този автобус.
Бездомни песове край мен по сменно
се чудят дали съм добър на вкус!
Край поликлиниката има будка,
чрез нея аз се свързвах с този свят,
а вестникарят, тоя, где се тутка,
бе дядка и не беше млад!
Но вече месец край будката е тъмно,
във нея няма признак на живот...
Заключена е, дори като съмне,
и стъпки покрай нея не кънтят.
Не знам къде изчезна вестникарят?
Дали е спрял той земния си път.
Пред Господа навярно отговаря,
докато нейде да го настанят...
22.01.2008г.София
© Христо Славов Todos los derechos reservados