В Бурята... 3
Бурята изви внезапно,
Океана се разклати –
някак си невероятно
с Демони неосъзнати...
Изведнъж напред изчезна
хоризонта във мъглата...
Над убийствената бездна
се люлееше водата...
В борда биеха вълните:
ураганни, побеснели,
ветровете страховити
виеха обезумели...
В суматохата тръбата*
със Стихията синхронно
гъгнеше във мрачината –
стряскащо и монотонно...
Късаше се такелажа,**
глухо мачтите скриптяха,
някак сенките в миража,
сякаш че реални бяха...
А покрит със бяла пяна
в образа си див, сегашен –
развълнуван Океана
беше и красив... ... И страшен:
– черни мълнии ехтяха
с дълги огнени езици,
даже рибите летяха
на ята, подобно птици...
Ние – Рицари в Компаса,
яздехме вълните смело –
а се гърчеха с гримаса
и стихии побеснели...
Някога в Северния Пасифик
*корабната сирена, моряшки жаргон.
**такелаж: съвкупност от мачтови въжета и скрипци
© Коста Качев Todos los derechos reservados