Obra no adecuada para menores de 18 años
ТОЙ: Така гризе ме, отче, съвестта ми!
Аз чувствам срам и срам, и срам, и срам, и...
СВЕЩЕНИКЪТ: Добре, добре! Срамувате се вие!
Разбирам, съвестта ще ви затрие!
ТОЙ: Не искам да повярвам, че съм луд!
Пред вас, почти, държа се като шут!
СВЕЩЕНИКЪТ: О, моля ви, маестро, не ревете!
За вашите терзания кажете!
ТОЙ: Докато беше малка, с грижи бях,
учителски таланта й познах!
Но, отче мой, кога ли тя порасна?
Жена е днес пленително прекрасна!
" Маестро! " тя, когато изрече
събужда в мене палаво момче!
СВЕЩЕНИКЪТ: Ах, вие ли, маестро Виолини!
На тези ли, на старите години?
ТОЙ: Безкрай е чуден нежният й глас!
Запее ли, усещам порив аз!
СВЕЩЕНИКЪТ: Гласът е ако само, няма нищо!
От песните омайва ме се чисто!
ТОЙ: Заглеждам се по- често в деколтето
и барабанче в мене е сърцето!
СВЕЩЕНИКЪТ: Внимавай, барабанчико, добре!
Ще вземе в миг сърцето ви да спре!
ТОЙ: А пръстчетата са така игриви!
И струни, и клавиши с тях са живи!
И флейтата от устните й лее
мелодии вълшебни и светлее
край мене всичко, и очите сини
погледнат ли ме пламват клавесини!
И как танцува плавно менует,
не би описал даже и поет!
В мечтанията си я виждам гола,
коси разпускайки свалила шнола!
СВЕЩЕНИКЪТ: Достатъчно, дъртак с дъртак такъв!
Разпалва дявол цялата ти кръв!
Опорочаваш жарко моя слух
и виж предал си тука Богу дух!
ТОЙ: Простете ми, не знам какво говоря!
Съвет ми дайте, отче! Що да сторя?
СВЕЩЕНИКЪТ: Порочните си мисли обуздайте!
На творчество най- чисто се отдайте!
На ангелския порив дайте път!
За Бога отворете тази гръд!
ТОЙ: Благодаря ви, отче, от душа!
На Бог ще се отдам! Не е лъжа! ( излиза )
СВЕЩЕНИКЪТ: На пръст мирише този стар петел,
а влюбен е във млада мадмоазел. ( излиза )
© Асенчо Грудев Todos los derechos reservados