Последният ден срещу Рождество отмина.
Настъпи зимна, ясна нощ. Надникнаха звездите.
Н. В. Гогол "В нощта срещу Рождество"
Небето е ясно и има звезди.
Лъч тих ли изплува над облачна пяна
и с блясък вълшебен мъглата стопи?
Небето е ясно. Съмнения няма.
Далечна пушилка над тъмния хълм
все още напомня за стари тревоги.
Виж, призрачна сянка под вятъра зъл
в далечна пушилка препуска двурога!
И мяркат се люспеста шия, крило,
очи причудливи припламват в червено.
Под залезен креп ли звучи опело?
Провиждат се люспеста шия, крило...
Внезапно се скриха. Върхът опустя.
Изчезна и мътната траурна пяна.
На древните идоли сложи черта
възкресният възглас. Съмнения няма!
18.04.2020
© Мария Димитрова Todos los derechos reservados