Великден в пътя тука ме застигна
(но май за някой – повече велик)
и в тази нощ аз няма и да мигна
в градчето малко с новия си лик.
На вис се стрелкат светнали хотели –
примамват те със блясък и разкош,
а пък отсреща, сякаш вододел е,
„Свети Мина” мъждука в свята нощ.
Отсам паркират лъскави Ферари
и тънат тук в охолство и разврат.
Оттатък, спряли старичките Лади,
лекува болни стави твой събрат.
И сякаш виждаш два различни свята –
един до друг – доброто срещу зло:
мизерният – от времето на Тато;
модерният – във мрамор и стъкло.
Камбанен звън... Христос в мига възкресен!
Със свещ в ръка след отчето върви
грешник до чист в дъждовната завеса,
а в храма свят Мадоната кърви...
© Иван Христов Todos los derechos reservados