Не ще преборят чистото сърце
хитросплéтенията на Лъжата.
Една те имат неизменна цел –
погубване изцяло на душата.
Дарена всекиму в света от Бог,
безсмъртна тя е, ала уязвима.
Не е разменна стока и залог
за почести с непогрешимост мнима.
Не чакайте от него благодат,
отказвайки дела горчив на кръста.
В какво би се превърнал този свят,
предвождан от слепци с недостиг в ръста?
Смирете в мислите си гордостта,
от кал направени, на кал ще станем.
Не се страхувайте да кажете: Греша!
Виновен съм и слаб, непостоянен.
Отстъпвам и приспивам съвестта
с измислени от дявола химери.
И оправдавам своята вина,
щом сламката в око на друг намеря.
Свободната си воля – дар от Бог,
използвам за разчистване на сметки,
честолюбив, злопаметен и строг
към чужди грехове, а през решетки
пресявам ефимерния си дял –
защо, о Боже, мъки са потребни!
Стори ми чудо тук или без жал
отказвам се от вярата си в Тебе.
И ултиматуми без свян редя,
очаквам да се срещна с Божеството.
И от скала да скоча, ще летя,
щом някой ме превежда през живота.
Но чудесата Му не са похвала, дар
и почест за заслужени достойнства,
а утешителен и направляващ фар
пред бъдни трудности и безпокойства.
Не сме донесли нищо в този свят.
Що имаме, дарено е от Него.
Дали в колиба сме или в палат,
за Него равни сме и сме потребни.
Единствен Той е в право да реши
какво да дава и какво да вземе:
"Върви сега и вече не греши!*
Прости на друг и ще ти е простено**!"
12.10.2019
* Като се поизправи и не видя никого, освен жената, Иисус й рече: Жено, де са твоите обвинители? Никой ли те не осъди? Тя отговори: Никой, Господи! Иисус й рече: И Аз те не осъждам. Иди си и недей вече греши".
"Евангелие от Иоана".
** Защото, ако простите на човеците съгрешенията им, и вам ще прости Небесният ви Отец; ако ли не простите на човеците съгрешенията им, и вашият Отец няма да прости съгрешенията ви. (Мат. 6:14-15)
© Мария Димитрова Todos los derechos reservados