Вратите са място,
което да преминеш
по избор направен от теб
Да влезеш или затръшнеш
по всяко време, по пътя напред.
Вратите..,
о, те са много в живота,
душевни, сърдечни, невзрачни,
украсени цветно, с охота,
олющени... тъмни и мрачни
Коридорът е дълъг,
цял живот го вървим.
Прекрачваме прагове на различни врати.
Повечето лесно отваряме,
но всичко направено лесно
бързо забравяме.
За други, потребна е воля,
умение, удивителен чар,
цветен характер - артистичен
надарен със словесния дар.
Времето безпощадно
все към определена ни тика
в изпитания сурови и странни
умът ни в безпомощност стихва.
С всяко отваряне на нова врата
изненади промушват се на мига.
Завихрят живота ни в пространства сурови
където се сблъскваме в себе си,
непознати... и неготови.
Там срещаме приятелства скришни
мимолетни и странни, но и излишни.
Сблъскваме се и с тежки, трудни ключалки
на вратички уж крехки, невзрачни и малки,
които ни учат да бъдем стабилни,
да вярваме в себе си и бъдем усилни.
Случва се, често пред тези врати,
да се натъкнем на хора, от които боли.
Но най-съкровени са вратите душевни.
Те пазят ключета... изключителни, щедри...
Определени за хора широко скроени
с човечност различна и безкрайни вселени.
© Валя Сотирова Todos los derechos reservados