Достойните ли? Вече са оплюти.
Народът ни достойнства не търпи.
Не са разбрани, камо ли пък чути,
щом истини изричат, не лъжи.
Достойните са камък в житна нива,
от който не пониква житен клас.
Презрение достойнството завива.
Достойнството е враг на всяка власт.
Достойният е някакво сираче,
което вярва в бляскава мечта
и между тръни стъпва, а не крачи,
за да прокара път към честността.
Кому е нужна някаква пътека,
щом има магистрали за напред?
Лесното избира все човекът.
Достойнството е мит от минал век.
И ако днес достоен появи се,
той бързо се омазва с жлъч и кал.
Достойнството на нищо не мирише!
Достойнството е повод за скандал!
Фенера Диоген не ще да пали,
игла не търси в купа от сено.
Сеното е направено на бали.
Иглите нямат в балите место.
© Валентин Йорданов Todos los derechos reservados