Непорочната светла душа
не изважда пазарът за продан.
С птиче мляко да се изкуша
не е в моята груба порода.
Хляб, усмивки ми дай и свирни
пронизително с пръсти сигнала,
без превземки и без препирни
преобличам се за карнавала.
Заобичах на плебса рева,
танците му – размирни пожари,
преизподните му зарева,
разтопяващи златни олтари.
Недолюбва ли– тъпче в калта,
не повярва ли, пали на клада,
от сълзите събира солта
и гневът му разтърсва площади.
Предводители хладни събра,
користта с корена да премахнат,
умножиха всевластно скръбта,
и печат му удариха "смахнат".
Лудостта под пазарна цена
твърде лесно тиранинът срина.
Прах в очите надуха, слана
да попари надеждите мина.
© Светличка Todos los derechos reservados