Закачка
Слънцето протегна огнени ръчички
и намигна хитро със очички:
“Хей, младежо, спри и виж това,
което трудно ще опиша със слова!”
Огледах се и спрях за миг на място:
за сърцето ми в гърдите стана тясно!
По улицата наша весело вървеше тя,
облечена в ефирна рокля на цветя.
Погледът й в миг се спря на мен,
аз върнах й го - очарован, възхитен...
Щастието обаче трая само миг,
след който придобих посърнал лик.
В края на уличката чакаше я той,
а сърцето ми нададе страшен вой!
Слънцето изпрати усмивка лъчиста,
а аз изпях мъката пред вас – на листа...
Закачка
/продължение/
Гледах отдалеч развитието на тази среща,
която трябваше да почне страстна и гореща...
Той развика се, тя - също. Завъртя му два шамара...
А от сърцето мъката ми смъкна си самара!
Двамата тръгнаха огорчени в различна посока:
припнах като яре – догоних я с няколко скока!
Хванах я бързо, нежно и ласкаво за ръката,
от допира с нея –омекнаха ми палаво краката...
Подадох кърпа – да премахне влагата си от очите,
сърцето нейно - бедното, тежко биеше в гърдите...
Предложих щедро да опре глава на мойто рамо,
да премине мъката й, да намери кратка утеха само...
Така останахме дълго, дълго - колко време не знам,
но сърцата ни щастливи почнаха да пишат нов роман...
За нея случката - от скръбна и крайно драматична,
превърна се за двамата в поема – нежна и лирична!
© Валентин Кабакчиев Todos los derechos reservados