Къде е връзката, която свързва
небето и морето с трайността?
Къде е пламъкът, горящ в сърцето
и шепнещ думите на радостта?
Къде е силата, която казва,
че буден си и буден ще си днес?
Къде е мъдростта и що ни казва,
което да пробуди интерес?
Къде е слънцето тъй златно и звездите,
къде са сънищата диви и добри?
Къде е утрото, къде са ни мечтите,
къде е песента във златни дни?
Къде е цветната поляна пъстра,
къде е сребърната, сенчеста луна?
Къде е стадото с копита мръсни,
летящо към божествени блага?
Къде си ти, къде съм аз, къде сме,
къде са идеали и мечти?
Къде отидохме и откъде се взехме,
защо сменихме всичко за пари?
***
Защо сменихме всичко за пари?
© Нико Ников Todos los derechos reservados
А по пътя към него се губят ценности. Тъжно е.