От няколко месеца живея и работя в един град,
който много харесвам и обичам. Всеки, който
прочете това стихотворение, ще се досети и за
кой град става дума.
ЗАВРЪЩАНЕ
(след 20 години)
На Петър си волята съдбовна,
на Растрели - сбъднатата мечта.
На Севера си перлата чаровна
и на сърцето ми любовта.
На мечтатели с духа си изграждан
и превратности си много видял -
след бурите на революции възраждан,
деветстотин дни в блокада оцелял.
От лирата на Пушкин възпяван,
от Шостакович взел гордостта,
изправяш снага и сега благославян
град-легенда на бреговете на Нева.
Аз отново при тебе се връщам,
защото без теб да живея не успях.
Красотите ти отново прегръщам,
които в младостта си боготворях.
18 август 2007 г.
© Светослав Статев Todos los derechos reservados