С вас, приятели, ще споделя
моята тайна и смела мечта.
На хиляди мили, отвъд океана
има река пълноводна, голяма.
За Амазонка всеки е чувал
и не един художник рисувал
джунглата непроходима, където
палмите са чак до небето.
В нея ще бъде ли разрешено
да имаме училище зелено?
Ох, не мога и няма да чакам!
Пътната карта в раницата мятам,
въдицата, татковия фотоапарат
и поемам към този чуден свят!
Веднага щом пристигна там
с въже ще уловя зъба̀т варан.
Ще щракна с апарата две-три пози
и ... ще го пусна да си ходи…
Подготвен съм за среща с анаконда.
Влечуго опасно, с уста огромна.
Може да погълне лежешком
и от засада цял космат бизон.
Готов съм и с учебен план
на папагалите урок да дам.
Не само да крещят и спорят,
а български език да проговорят.
Маймуните не спират да ме удивяват!
Мляскат грозно, когато се хранят!
Ще трябва да им дам съвет
за добри обноски и за етикет.
Да се къпят там, под водопада.
В реката който влезе, ще пострада
от риби - пирани, ужасно опасни…
Вярвам, правилата за всички са ясни!
В нашето училище зелено
да се спортува е крайно полезно!
Затуй планирах при добро желание
в джунглата да има състезание.
Ще мерят сили слон и носорог,
а антилопата - с елен двурог.
С пантери, тигри и хиени,
иска всеки сили да премери.
Ягуарът, най - голямата котка,
с неговата гъвкава походка,
е цар на дисциплината по дълъг скок.
Ура! Това ще е велик урок!
Ленивецът се сещате, ще бъде жури!
Награди честни ще присъди.
Птицата - кондор ще разкаже
местни легенди, приказки даже.
Ще ме понесе на крилата си здрави
високо над величествените Анди.
А после, докато още спя
ще ме остави в стаята ми … У дома!
© Даниела Виткова Todos los derechos reservados