Тесните спретнати улички в Трявна
китно се вият в балканския град.
В дрямка потъва следобедът бавно,
сгушен се топли във зимния хлад.
Клони протягат ръцете си снежни.
Вятърът, кротък, прибрал е коси.
Бяла качулка нахлупил небрежно
кръстът на черквата стара блести.
Стройни фенери прегръщат през рамо
порти от тревненски майстор-резбар.
В пъстра редица се нижат дюкяни,
в шарки обличат самия дувар.
Вплетен във всеки чардак и ограда,
дух възрожденски оставил е знак;
гордо изправен се вее трибагрен
в бяло-зелено-червено байрак.
© Анахид Чальовска Todos los derechos reservados