ЗНАХАРИНЪТ ОТ ВАРНА
… изглежда, наближавам възрастта, в която нищо няма да ми липсва –
ще пиша книги, книги ще чета! – и ще си хрупам с биричката чипса,
ще гледам как девойчици вървят на пръсти покрай Седмата ми пейка,
ще им се нежа – старец белобрад! – чиято младост нейде си офейка,
с аверите ми – свикнали на бой, цял ден ще друсам табла и гюлбара,
и моят стар лирически герой във Фейсбук ново стихче ще изкара! –
ще пазаря във варненския МОЛ – каквото ми душицата поиска,
на плажа ще се вейна – сам и гол, с последната си бяла лятна ризка,
ще сляза върху каменния кей – да хващам паламуди и сафриди,
и, ако Господ ми рече здравей! – съм сигурен, светът ще ми завиди!
Седалката ще ми отстъпи с кеф едно хлапе в най-бавния „Икарус“.
И ще харижа своя сетен лев на просяка, прегърбил се от старост!
Прекрасен е мигът– да бъда стар, след който следват миговете Вечност.
Аз, всъщност, бях световният знахар, дал всекиму по шепица човечност.
14 октомврий 2023 г.
гр. София, 13, 45 ч.
© Валери Станков Todos los derechos reservados
Ти никога няма да остарееш, Валюше. Душата ти ще лети още дълго време.