ЗВЕЗДНА ПЕСЕН
... когато си затръгвам от света,
повикан от звездата си полярна,
ще се сбогувам с няколко неща –
и първото от тях ще бъде Варна,
а сетне – със смокиновия двор
и със карето дрезгави гъркини,
с които пийнах ягодов ликьор
и си похапнах кексчето мъфини,
с тръстиките на Северния плаж,
със лодките, с рибарите по кея,
невям със тоя спомен, Отче наш,
щастлив – и на небето ще живея?
Със чайките по старото Гезме,
на Седма пейка с кенчето ми пиво,
и – щом останем с Бога насаме,
ще му разкажа, че живях красиво.
Поема ли по своя сетен път,
щом стъпя на Съзвездието Млечно,
аз ще те пея, Варна, и Отвъд! –
красавица, осъдена на Вечност.
18 юний 2023 г.
гр. Варна, 17, 30 ч.
© Валери Станков Todos los derechos reservados