БЯЛА РИЗА С ЧЕРНО ПЕТЪНЦЕ
... бяла риза с черно петънце
моята съседка подари ми,
давам ти я – вика, – от сърце,
да ти топли в идещите зими,
хубава! – с колосана яка,
с леко пожълтели ръкавели,
петънцето бе като значка! –
грееше във нощите ми бели,
с ризката бях истински жених,
готин мъж! – шестнадесет карата,
цяла зима аз не я свалих –
и ми беше топло на душата,
с нея и в студа ми бе разкош,
тупкаше ми сърчицето клето,
докато в онази черна нощ
някой я открадна от прането,
моля ви се, хора, от сърце? –
ако нейде мернете на лете
бяла ризка с черно петънце,
да ви пази Бог, ми я върнете!
23 септемврий 2024 г.
гр. Варна, 6, 35 ч.
© Валери Станков Все права защищены