Българска история...
(Имало едно време)
Историята дето ще разкажа –
и от трагизма ѝ съвсем обезверèн –
не може да се впише във пейзажа
на онзи Край от Бог благослове́н...
... Едно селце́ високо в планината
и сгушено доса́м върха́ било́ –
от векове́ тук срещало Съдбата
във дни на радост, но и на тегло́...
Живели си там хората щастливи
и със любов зачевали деца,
работили в планинските си ниви –
общували с околните селца...
Със общи средства черква съградили –
на Вярата си посветили дом...
Утеха там намирали и сили
в живота си по Божият закон...
С годините черковната камбана
живота им отмервала със звън,
била тя и последната „покана“
за: „вечния в оттатъшното“ сън...
Камбаната изпращала войниците,
когато заминавали на бран
и жалела със воя на вдовиците
от болката през вековете там...
Замествани били от синовете
бащите и Животът продължил,
а любовта със страст през вековете
зачевала все в порив лекокрил...
Като реката скачаща от хълма
Животът бил в планинските села́ –
със много радост, но и с болка пълна,
тук всяка къща с Времето била́...
А дните се заменяли с години
Животът бил непроменен нагле́д,
но поколения с "необясними"
желания дошли по своя ред...
... И зла беда налегнала селцето –
„Промяната“ със странен мурафе́т
дошла и разпиляли се мъжете
по чужди край – неволни на гурбет!...
А селото се гърчело в „Промяната“
и бавно опустявало до там,
че цялото потъвало в забравата
и вятърът оставал в него сам...
... Училището първо се предало
превърнато в: „За стари хора“ дом,
ала когато всички там умряли –
на змии и на бурени подслон...
А вече на затворената кръчма
останала е и до днес стърчи –
табелата под формата на бъчва.
И стар плакат с избодени очи.
И черквата по своя ред „заминала“,
и попа даже Бог си го прибрал...
А хората останали малцина –
през къща-две по някой оцелял!...
Една жена догонваща „стотака“
със немощни, треперещи крака:
единсвена и с болка не изплакана –
отваряла черковната врата...
Почиствала, забърсвала иконите
и всяка у́твар и черковна вещ...
А Времето въртяло вън сезоните
и гаснела Жената като свещ!...
С последни сили биела камбаната
и живвало селцето от това,
че в ня́колкото ду́ши там останали
се будели сенилни сетива́...
Със звън започвал всеки ден в селцето,
а идвала със звън и вечерта
отеквал звън високо към небето
и призовавал всички за нощта...
Но но́щите сега били различни
във малкото останали къщя́ –
и без любов, със спомени безлични,
със стари болки в младата душа!...
Но случило се и „предизвестеното“ –
камбаната мълчала ден ли – два
било то много странно, неестествено
и толкова зловещо при това...
... Намерили във черквата жената
умряла до „владишкия престол“,
а озарявала я светлината
от тайнствен над главата с ореол...
17.07.2020.
© Коста Качев Все права защищены