Цветенце красиво израсна в полето,
на полянка пуста, на място, където
едно овчарче волно си пасе овцете,
и през време лошо се гонят ветровете.
То гордо издигаше малка главичка,
с кацнала на нея работлива пчеличка,
И слънцето гледаше, и се къпеше в росата,
и чудно жълтееше като слънце в тревата.
Но буря вероломна като хала изви се,
над стеблото крехко въобще не смили се,
разбърка без жалост цветчето с листата,
отредени да слеят съдба със земята.
Не щеш ли, само след няколко дена,
коренчето малко, в земята стаено,
напоено от капка, кристална сълзица,
получило сила и нова искрица,
главицата нежна отгоре издигна,
на слънцето скришом с цветчето намигна.
© Антон Все права защищены