Да бих могла да те залича,
да би могло да не се бяхме срещали,
да не бе галил косите ми,
да не бе докосвал лицето ми с твоето,
да не бе допирал устните си до моите,
да не бе ме обгръщал с ръце силно,
да не бях се влюбвала в теб!
Ти бе трепетно щастие,
малко безпокойство в обсебващото спокойствие,
малко тъга след страстна нощ в тиха стая,
безспирен карнавал и просяк на улицата,
сияеща топлина и хладен метал,
мълния, блещукаща в моята сфера, изчезваща внезапно.
Защо пожела да бъда твоя,
защо аз отказах се от теб
и уж далеч от време и от път,
пак в нощта беззвездна пожелавам те,
тъй както клета грешница се моли Богу,
тъй както скитник проси за коричка хляб,
тъй както богът Прометей търси покой,
тъй всяка нощ ти идваш и рушиш го,
а аз съграждам през деня и бягам.
Ах, да би могло сега да имам смелост да те повикам,
да би могъл да ме приемеш без упрек,
да би могъл тъгата моя с устни да отнемеш,
да би могло с твойто тяло да поискаш мойта топлина,
да бих могла да преглътна яд, инат, безверие и страх,
да би могъл да разбереш, мълчейки, любов да ми дадеш,
да би могъл с тревожни мисли да не гониш моя сън,
да би могъл да спреш да искаш да съм друга,
но не би, знам, защото туй си ти, а туй- аз.
Тогава бяхме аз и ти и сгрешихме,
тогава ти имаше моята подкрепа, моята любов и тяло,
тогава аз имах твойто безпокойство и тревоги, твойта слабост и съмнение.
Днес нямам нищо, освен малка искрица любов,
но теб те няма да запалим нов огън…
на Т.
© Нещичко Нещова Все права защищены