Дълбоко в дивия букак
сред храсти гъсти, влажен мрак,
растяха в хаоса неподреден
габър, ясен, бук и клен.
Встрани от тях леската мила
клоните протягаше свенлива.
Черен бор над нея страховит
разперил е снагата си велик.
Дълбоко в този пущинак
сред непрогледен гъсталак,
сред шепота на вятър заблуден
растеше дива ябълка … като във плен.
Тихичка, спокойна и сама
разперила корона с изящна красота,
кротичко се радваше на светлината
едва достигнала до нея през тъмата.
Туй малко плодно кичесто дърво
се бе оказало от своя вид само,
затова обичаха го всички:
сойки, врани, косове и други птички.
От неговите малки плодове
пир пъстър наставаше за часове.
И беше празник цяла есен
под звуците на чудна песен.
След дългата и люта зима
храсталакът пак е пуст, печален,
криви съчки, стара шума и трева
от слънце и от жива твар забравен.
Но щом от слънчевата топлина
разлистеше гората пъпчици с листа,
премяната обличаше дървото
и засияваше с благоухания и цвят в едно.
Жужат сред аромата бръмбари, пчелици,
рояци насекоми, всякакви мушици.
С копнеж за лято раснеше дървото,
с нектара животворен, красива гледка за окото.
Вълшебен свят изпълнен с тишина,
окъпан в багри, залюлян от кръговрата,
вдъхновения за мир и пълнота
светът загадъчен на сенките и на гората.
Минаха години…пак дошла е есен.
Обагрила е в тон златист леса.
Тъжен борът клони е провесил.
Ябълката дива няма я сега.
От дивната ú красота и чар
буря страшна щом гората връхлетя,
жалък дънер само е остал,
прояден от короядна твар.
Дълбоко в непрогледният гъстак
сред влажни мъхове и треволяк,
малък кълн от ябълкова семка избуя
устремен към слънцето и към върха.
© Валя Сотирова Все права защищены