Живея живота си - луда стихия
затворена в малкото тяло на мъж!
Как искам да бъда пак двайсетгодишен,
ми каза баща ми веднъж!
Стипчиво-сладък вкусът е на виното,
на щастие кратко и тиха тъга...
Като орех раста на живота в градината,
като люта ракия ме гори любовта.
Как искам да имам брада и мустаци,
да имам правата на истински мъж,
как искам да бъда на двайсет години!
Ми каза синът ми веднъж...
Минават годините, една следва друга -
зърна броенични на тъничка връв...
Туй е закон и за прошляка скитник,
с пълно право важи и за царската кръв:
на двайстото зърно неистово искаме
да останат си двайсет.
И вовеки да спрат.
© Ангел Милев Все права защищены