ДЪЛБОКО В ПАМЕТТА МИ Е ЖЕНА
Когато още беше тъмнина,
и носеше се Дух върху водата,
видя ме тя – Вселенската Жена,
и ме позна със ласка непозната,
в убийствени спирали ме въртя,
усуква ме на огън и порои,
а след това и туфите с цветя
под нейните хитони бяха мои,
молитвите си почнах да чета
и смачках паметта си за атласа –
четирите посоки на света
пред мен се завъртяха на компаса,
тя загнезди ми в мозъка така,
че си забравих ЕГН и име,
тя простичко подаде ми ръка
и след това ми промълви: – Води ме! –
уж, полетяхме с птиците на юг,
а после спряхме някъде на север,
и казах: – Боже, нека бъде тук,
което си решил за нас forever!
И Господ чу, и благо рече: – Да.
И сетне просто изтърва ни броя...
Земя и въздух, огън и вода! –
това е Тя – Небесницата моя!
© Валери Станков Все права защищены