ЕДИН ЗАБРАВЕН РОНАЛДИНЬО
... не знам какво е пролетна умора,
пък и не ми се мисли въобще! –
с хлапетата мачле разцъквам в двора
и като тях съм – слънчево дете.
Надянал панталонките си в синьо,
дори и да изглеждам вече зле,
направо съм махленски Роналдиньо! –
бележа гол! – от тъч и от воле.
Макар и вече стар – на сто години! –
надеждица в душата ми кълни.
Все тъй съм влюбен в изгревите сини
и в идещите светли бъднини.
Защо със мрачни мисли да се мъча?
Животът е последен наш дебют! –
от центъра, от дузпата, от тъча
ни бие безпощаден сетен шут.
Простете ми за този оптимизъм?
Преди и върху мен да падне мрак,
във спомена за детството си влизам
със риск да ви изглеждам на глупак.
Дано над вас небето да е синьо! –
и утре да разцъкнем пак мачле.
В Поезията аз бях Роналдиньо.
И – мисля, че не се представих зле.
27 март 2023 г.
гр. София, 18, 15 ч.
© Валери Станков Все права защищены
Животът е последен наш дебют! –
от центъра, от дузпата, от тъча
ни бие безпощаден сетен шут.