Преди години успях
и на Ешкенази дворецът видях,
а близо до него
една малка къща,
която историята преобръща.
Никой не помни вече този кардинал,
нито сина му след него живял,
още по-малко разните величия,
накичили гърдите си с отличия
в двореца шумно живяли,
но нищо не успяли
след себе си да оставят.
Всички бързо ги забравят.
А в голямата зала остава
едно пиано и музика такава,
каквато само гений създава
скромно живял в малката къща.
Сега музиката му света обгръща
и възвеличава една личност величава,
която с творбите си до Бога ни приближава!
/в интерес на истината "работодателят "на Хаидн не е бил кардинал,а министър,но в неговия род е имало няколко кардинали.Просто в стиха някак си дойде./
© Лидия Кърклисийска Все права защищены