Хвърчило, топка, тебешир - три слова, които пази моята душа.
Когато спуснах се по звездната пързалка ожулих първо колена,
но хвърчилото ме вдигна чак до небеса.
После с тебешир нарисувах си дома, с добро и последвах топката -
нишката на бабино кълбо.
Баба с прошарени коси все ме гледаше отстрани. Милваше моята коса
и плетеше най - топлите шалове на света.
Аз се чудех и се маех, как така? - баба не изпуска нито бримка,
а пък гледа с чифт очила.
Все забързано я питах: Бабо, я кажи? - Как се случва туй? Кажи?
Тя, обърна се към мен и каза: Не тъжи! Важно е да са усмихнати твоите очи!
Всичко друго ще се случи, миличко дете. Недей да бързаш за никъде!
Намери си своето местенце, пък дори това да е на едно листенце.
Рисувай с тебешира хиляди Слънца, като всеки ден рожден - ще раждат
в твоите очи по една свещичка, която ще блести.
После баба си отиде и аз изплаках цялото море, но вече знам, че само то,
може плетката да изпере.
И преметнах бабиния шал върху рамене - най - здравата опора на Земята,
родена от сърцата - първо на децата.
Хвърчило, топка, тебешир са три слова, които остават завинаги,
наред с любовта.
04.05.2018г
© Тодорка Атанасова Все права защищены