Излишният понякога е сам,
понякога единствен неразбран е.
Излишният е вечно изтерзан
и в група той все сам ще си остане.
Един със друг избират се герои,
един със друг и низките се сбират.
А за излишния? Остана някой? Кой?
И неотменно него все не го разбират...
По своя път върви като прокажен,
а не е! Но не го и никой пита.
А той с наведена глава като наказан
в страничен път върви отритнат.
И не е лош, и не е невъзпитан,
но е различен. Тежката присъда.
Но погледнете го, на вас и той прилича!
Дали ще бъдеш ти или пък аз ще бъда!?
Излишният е винаги излишен
с безлично вдигнатите рамене,
той вдишва въздух след това издишва
и се превръща в прах в какъвто ние не.
Защото ние в група ще изтлеем
и неразбрали своя земен път
ще си отидем. Ей тъй - както си живеем
и наште дни през нас ще изтекат.
© Надя Василева Все права защищены