Всяка сутрин баба ми,
преди да излезе навън,
сресваше бялата си коса,
слагаше черната си забрадка,
обуваше равните си черни клепаци
и подкрепяна от трикракото си бяло столче
отиваше да търси шарената сянка,
където другите баби вече я очакваха,
защото тя обичаше да поспива до късно сутрин.
Всички баби носеха ръкоделия –
хурки, вретена, игли и плетки, а моята –
орехи със захар, вързани в черно-бяла носна кърпа.
_______________________________________________________________________________________
* – Възможна е случайна (тематична и стилистична) прилика с популярен постмодернистичен шедьовър, получил първа награда на национален конкурс за лирично стихотворение през 2005 год..:)
https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=83&WorkID=12450&Level=1
© Красимир Тенев Все права защищены