Топли есенни лъчи огряват
тежката манастирска камбарания.
И ето, монах в черно расо
захвана да бие камбаните звънливи.
С молитва към бога
и със сърце смирено
възвестява идването на божиите вестители
в малката обител.
Долу по калдъръма
забързани белобради старчета
влизаха в църквата многовековна,
да отправят молитва към Бога.
С кандилница в ръка,
игуменът мъдър и стожер на манастира,
кади и моли се богу горещо,
за манастира и за народа изстрадал.
На клира пеят като ангели
старчета мъдри,
а послушникът се учи
от техните постъпки.
© Венцислав Илиев Все права защищены