8 апр. 2017 г., 18:08

Мъжът 

  Поэзия » Философская, Свободный стих
492 1 0

Мъж ли? Това е странно същество.

Орисано да бори проблемите човешки.

Орисано да сътворява правилата

и срещу рушителите им война да води, да въдворява и раздава човешката разплата.

 

Война ли казах? Да, война. Защото мъжът е войнът.

Той е съществото, което трябва да поема трусовете по света.

Той е този, който в дадена минута жертва се

и не жали за това ни вещите си, ни плътта.

 

На него се налага каузи да защитава и когато е необходимо и герой да става.

За правдата, за идеи или политика, водеща до светлина.

За целият народ или човечество. За постигане на световна доброта. 

И чрез нея да получи същото за родина, за семейство и за своята душа.

 

И в това време задължен е 

в семейството да е основен стълб.

Поколение да сътвори за пример

и то да следва неговият път.

 

Защото за аналите човешки градивното е нужно да остане.

Доброто като жалон да следваме и неговият разсад да се хване.

А мъжът, орисан е това да пази и съхранява принципи житейски,

така както е в саги, в приказки и митове библейски.

 

Да, истинският мъж е пример!

 

                                                                 Стефан Цеков

 

 

© Стефан Цеков Все права защищены

Комментарии
Пожалуйста, войдите в свой аккаунт, чтобы Вы могли прокомментировать и проголосовать.
Предложения
: ??:??