Мъж ли? Това е странно същество.
Орисано да бори проблемите човешки.
Орисано да сътворява правилата
и срещу рушителите им война да води, да въдворява и раздава човешката разплата.
Война ли казах? Да, война. Защото мъжът е войнът.
Той е съществото, което трябва да поема трусовете по света.
Той е този, който в дадена минута жертва се
и не жали за това ни вещите си, ни плътта.
На него се налага каузи да защитава и когато е необходимо и герой да става.
За правдата, за идеи или политика, водеща до светлина.
За целият народ или човечество. За постигане на световна доброта.
И чрез нея да получи същото за родина, за семейство и за своята душа.
И в това време задължен е
в семейството да е основен стълб.
Поколение да сътвори за пример
и то да следва неговият път.
Защото за аналите човешки градивното е нужно да остане.
Доброто като жалон да следваме и неговият разсад да се хване.
А мъжът, орисан е това да пази и съхранява принципи житейски,
така както е в саги, в приказки и митове библейски.
Да, истинският мъж е пример!
Стефан Цеков
© Стефан Цеков Todos los derechos reservados