Излезе духът на мъртвец,
лежал в гробище пространно.
Носи в ръката си тежък свинец,
гледайки през дупката печално.
Носеше се сред другите мъртъвци
като интелектуалец, прозрял света.
Наблюдаваше останалите бегълци,
носени от сивите сажди на пепелта.
Сам-самичък се разхождаше той
сред тълпата пуста и бездушна.
Натрупваше се дебел тъжен слой
под усмивката му добродушна.
Смъртният забеляза цялата трагедия,
но незабелязан остана неговият стремеж
към отхвърляне на цялата мизерия,
това беше негов последен копнеж.
© Поли Все права защищены