На баща ми
Че силните момичета не плачат
ми беше първият урок от теб;
съвземат се и правят нова крачка
със вдигната глава. Тогава бях на пет.
Че другите се гледат във очите,
особено, когато си сгрешил;
и често близките са хората, с които
най-трудно е да бъдеш справедлив.
Че иде ден - кръвта вода ще стане.
Но семейството се свързва по сърце,
а не по име. Не по притежание.
Чрез чистия стремеж да даваш. Повече.
Уроци тежки - нямат усвояване...
Но се старая. И ги следвам всеки ден.
И всеки ден отново осъзнавам
колко всъщност бил си щедър с мен!..
И ето - твоят почерк е навсякъде -
във дързостта ми, волята... Във вярата;
във неумението ми да се примирявам.
Във строгите черти от огледалото...
За привилегията (надявам се - заслужена)
на достоен мъж да бъда дъщеря;
за всичко, на което ме научи -
поклон!
Със цялата ми обич! И благодаря!...
© Илица Все права защищены