Независимо всички неща,
все зависим от разни проблеми.
И макар да сме част от света,
на него въобще не му дреме.
Парадокс, но това си е факт,
независимост - празник е само.
Предпоставка за шок и инфаркт
и народно вековна драма.
Най-зависими всъщност сме днес,
от цени, от проблеми, от всичко.
Зависим от чужд интерес
и директно, а не във кавички.
Затова пък, на днешния ден,
поздравления всеки ще сипе.
Удивен, неразбиращ и изумен,
ме погълнаха мисли сърдити:
Независим аз искам, не с празник да съм,
а такъв своя път да проходя...
Заваля, пресветна, чу се гръм.
Глух обаче остана народът.
© Валентин Йорданов Все права защищены
а такъв своя път да проходя...
Заваля, пресветна, чу се гръм.
Глух обаче остана народът."
Да глух е и до кога???