Носталгия
Над Адриатика небето се е свило.
Посегна ли, ще го докосна със ръка!
Без слънце е сърцето ми унило...
И Адриатика е моята тъга!
И синевата вчерашна е отлетяла.
И с нея - слънцето на радостта.
А мойта българска душа е овдовяла.
Осиротял е без България света!
Стоя в гъмжилото на тия чужди хора,
сред голотии и натруфени жени.
Просмуква се в мен някаква умора...
Носталгия ли в мен се настани?!
Триест 1979г.
© Христо Славов Все права защищены
Сирак – дете с починал един или двама родители.
Осиротявам – оставам без родител/и/, защото той /те/ умира/т/.
Светът е осиротял – светът е останал без родител/и/.
Осиротял е без България светът – Светът е останал без родител, защото България се е споминала.
1979 - на 27 октомври 1979 се ражда държавата Сейнт Винсент и Гренадини
Така е – един умира, друг се ражда. Още по времето на Омуртаг са го знаели предците....