Къщичка със двор голям,
на село – приказен имот:
има майстор Цани там,
отдъхва в него – много му е гот!
В града с неволите се бори,
работи здраво, няма как,
но веч' му идва нанагоре –
и още в петък, е на село, пак.
Навес направи като слънце,
там чешма и фурна съгради,
на сянка да отмаря съ̀рце,
да го спомнят в бъднини.
И за двора план състави,
но после взе решение,
за по-нататък да го остави,
а да почне, с къщно оформление:
На баба, мусандрите* събори
и стаята станà кат' хале,
направи види стълби за нагоре,
майстори, в крака си тръшна, леле-мале!
"Малко неотвършено е,
ала и това ще стане!
Само да сме здрави! " –
казва майстор Цани.
Райграс пося, като макет на нива
и трябва Цани, да го стриже,
но редовно трябва, той да се полива,
а за него Цани, не умее да се грижи.
Най-накрая го заряза,
резачката хвърлѝ в тревата,
да го кастри той - отказа,
друго хрумна му, в главата.
Реши басейн да прави –
голяма дупка изкопа,
успя да я зациментира, даже,
но и по него – дейността замря.
"Малко неотвършен е,
но и това ще стане!
Само да сме здрави! " –
казва майстор Цани.
Плевника, където падна –
за дърва го пригоди,
нали постройката, не е фасадна –
"Друг път, там ще се строи! "
Малкия навес събори,
че е като кръпка там.
Като къща го затвори –
пък и стана по-голям.
" Малко неотвършен е,
но и това ще стане!
Само да сме здрави! " –
казва майстор Цани.
Обаче нервите му не държат,
ако нещо се обърка,
клещи, тесли, във въздуха летят –
и вкъщи, и навънка.
После ходи да ги търси
в градината при зарзавата :
с ръка потта избърше,
охне -" А, ето я теслата! "
"А чука, кога ще го намеря? " –
и цветисти изрази изрича.
" Ще надникна във пипера. " –
и листа разгръща, и наднича.
" Метъра къде отиде?
Ами нивелира и отвеса?
Тук бяха, да му се невиди!
А може, да са под навеса? "
" Ами пироните със цялата кутия
и клещѝте - тях, къде видях?
Не мога никъде да ги открия!
Ооо, май в тиквите, когато поливàх!"
"А единствената ми мистрия,
със пердашката – къде съзрях?
Изчезнаха, за проклетия,
кога бетона наливàх!"
А жена му, вика и се мръщи:
" Кога ли помниш, де си ги оставил?
Разпилял си се, из цялата ни къща,
а тях - на пътя си забравил! "
Така работи майстор Цани –
със замах и със искри,
на малкия му пръст не може да се хване -
и завършил архитект, дори!
__________________________________________________
* - мусандри - стенни дървени долапи ( шкафове)
© Pepi Petrova Все права защищены