Тя бе добра, сияйна, в цвят и искри –
една кристална ваза в скъп бутик.
Ех, нежността ѝ кой ли не поиска,
от крехкостта ѝ кой не се опи!
А после – на дантелена покривка
попадна в хол просторен и студен,
без светлина, без стопляща усмивка,
без разлика дали е нощ и ден.
Но топлеше я чудото стаено
в кристалната й гръд – едно стъбло
бамбуково, отскоро натопено,
растеше бързо – силно и добро.
Светът менеше вери и посоки,
без правила в прастарата игра –
а вазата, заспала сън дълбоко,
сънуваше бамбукова гора.
Разперваше бамбукът сочни листи
и лакомо засмукваше мъзга,
прорастваше на коренчета чисти –
тъй бързо вазата му отесня.
Потърсил почва истинска, далече
отнесе го съдбата – но гори
в надежда майчиният порив вечен:
в плантация той там да избуи.
Попиват тихо в старата дантела
сълзи нечакани от чист кристал.
А после, себе си в ръце поела,
от спомени гради пиедестал.
И с песен майчина любов изпраща
към своята горичка от бамбук –
когато вятър стволите разклаща,
чуй този чист, кристален звук!
© Венета Все права защищены