По „Обличам нощната си дреха” от Андромаха
„
Обличам нощната си дреха
от най-смълчана тъмнина
с втъкани нишки горест без утеха
и шлейф от влюбена луна.
По кожата ми лазят звездни сенки -
студени като пръсти на мъртвец,
потръпват тъжни струни,
раздвижени от нощен, заблуден ветрец.
Очи се търсят без да се намират,
угаснали в пожара на страстта,
от обич сляпа вече не съзират
оазисите в пустошта.”
Една девойка с име свято
мечтаеше да е кралица
и с нозете си да стъпва
по крале и мъдреци.
Тя не е личност фатална,
а само от особена порода.
Търсеше обич, безкрайна
като небето, но не от бога.
Ала тя е болка и боязън,
мечти и кокетни преструвки,
очи, излъчващи съблазън,
и тела, зовящи към милувки...
Лампите нощем заспиват
над пазар, полегнал по „Графа”.
В подновена кръчма разбиват
мутри в главите гарафи.
По пустите улици броди
сянка на излишен човек.
Търсеше по света обич,
но към нея не продават билет.
Името му бе „господин Никой”,
и затова слънцето го наказа.
Душата му отдавна е изтляла
от отровната любовна проказа.
Продължава в мрака неговият ден,
без той да скърби за това.
В незнаен час бил е роден
и по същия начин ще напусне света.
Някому завещават картини
със странен надпис на гърба:
„”Обич” на обич с обич
каквото и да означава това!”
© Вили Тодоров Все права защищены