Сутрин, когато небето отвори очи и синия поглед
изпрати луната слънчеви топли лъчи огряват
полята, това е краят на приказка толкоз позната.
Първо усмивка, щастие, мисъл после
стон, тъга край кралския трон.
Всеки поглед е свел и бърза сякаш на кон
да стигне до своя уж истински дом.
Готови за тежък сценарий
режисиран от Съдба и Живот.
Бързо надяваш тежък хомот
и до декорите сиво-бели заставаш.
Започва онази пиеса, която за малко забрави.
Онази пиеса, за която Живот те застави,
тази същата, в която Съдба една роля на болка,
неразбиране и честно сърце ти остави.
Поглед не свеждай с въздишки напразни,
играй си я както ти знаеш.
Нищо, че от Съдба плесник получаваш,
а от Живот за усмивка забравяш.
Карай нататък пак по сценарий,
ще дойде и твоето време на слава.
Сълза не отронвай. Недей безсмислено
с нея да храниш тъгата.
Не спирай пред Завист напред продължи.
А на сцената до Алчност когато застанеш
в очите му го кажи. И онзи как беше..? - Лъжата! -
просто го подмини.
Когато играеш със семейство Интриги,
не чакай те да заложат капан - мачкай с истина
и пак продължавай.Дори да казват, че за тях си ти срам.
Но най-страшен е онзи. Нали..!
Той с неистини добре си борави
и хитро отвара отровна си прави.
Заливате с нея деня и нощта,
за да си некадърна пред света.
Но какво от това.
Застани до него и го погледни.
После с усмивка всичко ти му кажи,
така с рецептата, която за тебе
скрои ще залее своите мечти.
И ето начало на приказка нова,
безкрай.
В която ти си си режисьора докрай.
Там долу в краката си погледни
как се мъчат онези в своите завист, алчност, отрова,
лъжи.
Не съжалявай за тежките дни.
Юздите на Живот, Съдба, здраво вържи.
Всичко е мъдрост това запомни.
Приказката си в реалност превърни.
© Алина Костова Все права защищены