И няма Онази с косата да пита
ти шут ли си бил или приказен крал.
Дали ти е служила вярната свита.
В палат или в мръсен коптор си живял...
Главата си днес съм готов да заложа,
че няма в отвъдното да понесеш
ни златни кесии, ни дрехи, о Боже!
Плътта неизменно ще стане на леш.
И всичко, което си бил - то отива
сред тесни стени от дърво и гранит.
Какъв ти е пътят, вървял ли е криво?
Душата е важна, а другото - бит...
© Миглена Миткова Все права защищены
Всъщност, всички в стихове в челната десятка могат да минат за победители, имайки предвид огромния брой участници.