Реалността познавам повече от другите
Себе си обръщам
Искам да ме чуете
Десет години по-рано
Помниш ли
Хиляда залеза
Не можаха да те направят
По-питомна
Не можаха да ти дадат и свобода
Но ти имаше достатъчно
Помниш ли
Полето ли беше
Или въздуха под розово-лилавото
Скачайки
Превърната във водопади
Къде отплава
Сви ли платна някъде
Чайките забравиха плажовете си
Старците - бабите си
Предсказание ли е
Случвало ли се е някога
Стопи се
И самотата
Удари
Навсякъде
Камък
До камъка се е сгушил
И слуша
Музиката на море
Вълни от сол отпушили
Желания
Хищник яде
Болно
Не могло да избяга разочарование
Десет години по-рано
Можеше ли да си представиш всичко това
Писател
Как реди текстовете си
Като пъзел
Като играчка
И пред закъсняващия влак
Никого не чакат
Няколко свършили живота
Стоят на линията и обясняват
Как в миналото са работили
Изкарвали сиви банкноти без стойност
Как майките им прали черно-белите
Парцали
И как нямало с какво да ги нахранят
Затова са сребърни косите им
Защото ти ги напусна
Изостави ги
И никой не те вини, че търсиш и бягаш
Никой не те вини, че нямаш представа
Какво е
Десет години по-рано
Никога не бих повярвал
Ти?
Чайките да забравят за плажовете?!
Не по-страшно е
Сякаш плажовете не са вече обитаеми
И камък до камъка...
Вълните
И някой друг останал
Да опява
10.04.2007
© Десислав Илиев Все права защищены