Аз край Кайлийка съм израснал.
Това е нашата река.
Макар и малка, е прекрасена...
Без нея щом съм, съм в тъга.
До днес, щом бях далеч от нея,
за нейните води скърбях.
О, мойта селска епопея
от тук започнах и възпях!
Кръщаван съм ù във водите...
И с кравите израснах там.
Препускахме след тях в мерите,
гасейки летния си плам...
Катерехме се по върбите...
Печехме там и риба с лук.
И така, на обед сити,
живяхме си живота тук.
А тръгнеха ли дъждовете,
фучеше мътната вода...
А зиме пък, по ледовете,
вървеше нашата следа.
Разделя селото, реката.
Обраснала е със върби.
О, тя на риби е богата,
а и на детските бели...
Тя беше бистра и голяма,
сега е мъничък поток.
И блясъка, сега го няма,
сега е само "жабокряк"!
24.09.2009г. с. Драгойново
© Христо Славов Все права защищены