Родина
Българийо, родино, майко свята,
земя изстрадала и възродена,
земя като една човешка длан,
пребъднала във времето - 13 века.
Земя с неземни красоти,
с високи планини и езера,
с гордия си тих бял Дунав,
с Черното море и слънчев бряг.
Защо избягаха чедата твои?
Нима зла мащеха си ти за тях?
И твойте плодове и красота,
не са достатъчни за тях.
Сред многото богатства - ти си беден,
не стигат те до твоето сърце,
и чувстваш себе си измамен и ограбен,
останал без достойнство - унижен.
Избягаха от немотия те в чужбина,
животът труден тук ги разпиля,
гурбетът тежък е за тях и труден,
но по-добър живот желаят те.
Ще дойде ден, в който ще се върнат
при свойте корени, на своята земя.
И с гордост те ще славят твойто име,
защото ти Родина си за тях!
© ЙОРДАНКА ГЯУРОВА Все права защищены